субота, 23. јул 2011.

Парастос ђенералу Мушицком у Крушевцу

недељу, 17. јула, активисти Србске Акције из Крушевца су организовали парастос ђенералу Константину-Кости Мушицком, који је служен у једном од крушевачких храмова.
Коста Мушицки је рођен 7. априла 1897. године у Славонском Броду. Са 17 година насилно је мобилисан у војску аустроугарске монархије, али ће првом приликом прећи у редове оних којима је и припадао по духу и крви. За показану храброст у Првом светском рату, одликован је Карађорђевом звездом, а након рата постаје ађутант краља Александра, престолонаследника Петра и краљице Марије. Чин пуковника задобио је 1937.
године.Почетком Априлског рата учествовао је у борбама у околини свог родног града, а након слома бива ухапшен од стране усташа. Успеће да се спасе и прелази у Београд где се повезује са још једним јунаком, пуковником Милошем Масаловићем и Димитријем Љотићем. У тешком времену за србски народ, када на његово чело стаје Милан Недић, Мушицки постаје 15. септембра 1941. године командант Србског Добровољачког Корпуса. Под његовом командом, омладинци покрета Збор успешно су, само два дана од формирања, у потпуности разбили и у бег натерали цео космајски партизански одред и тако започели борбу против комунистичке опасности која се надвила не само над нашом Отаџбином, већ и над читавом Европом. Све до хапшења ђенерала Мушицког од стране енглеских марионета у бољшевичким рукама, Србски добровољци успешно су извршавали све борбене задатке, у којима су многи оставили своје младе животе које никада нису жалили.
Ни јуначки ђенерал Коста Мушицки на суђењу, пред помахниталом руљом, није био другачији од својих младих бораца. Чврст, несаломив, храбар, знао је шта га чека и није се плашио. На смрт је гледао као на приближавање часа када ће као отац загрлити своје мртве другове, Србске добровољце, свога Учитеља, и да ће их тако увести у Небеску Србију, пред честитога Кнеза Лазара. Зато се и у последњем тренутку, пред упереним цевима црвених изрода, није поколебао.
Данас у нама одзвањају његове последње речи помешане са плотуном пушака – „ЖИВЕЛА СРБИЈА!“ И ми их радо понављамо у свим тешким часовима борбе нашег Покрета, борбе коју смо повели и која се може завршити једино Победом!
Мртав ниси, друже мили!
Слава ђенералу Кости Мушицком!
Живела Србија!
преузето са сајта "СРБСКЕ АКЦИЈЕ "
http://www.srb-akcija.org/

Нема коментара:

Постави коментар