недеља, 7. април 2013.

СЕЋАЊЕ НА НАТО РАЗАРАЊЕ ЋУПРИЈЕ ПРЕ 14 ГОДИНА


ЋУПРИЈА – Грађани Ћуприје, града симбола страдања у НАТО агресији на СР Југославију 1999, обележили су данас четрнаестогодишњицу од првог бомбардовања овог српског градића на Великој Морави.

Евоцирање успомена на агресију, чија је суровост и безобзирност видљива још на бројним објектима, уприличила је Дсс у овом граду.

Прво бомбардовање Ћуприје авијација НАТО је извела у 00,40 минута 8. априла, када је са 11 пројектила разорен центар града.

Разрање је било такво, тврде Ћупричани, да га овај градић није доживео у преко седам векова дугој историји.

Тада је потпуно уништено 30 индивидуалних кућа и 70 станова у Булевару Војске, Улици Милана Топлице, Раваничкој и Нушићевој.

Уз стамбене објекте уништени су или оштећени објекти Електродистрибуције, Робне куће „Меркатор”, Спортска дворане „Ада”, Основне школе „Ђуро Јакшић”, водоводна мрежа у главној улици... а око 500 људи морало је да потражи нужни смештај.



Главна улица од моста на Великој Морави до Микићевог моста, у дужини два километра, била је сва у срчи, комадима црепа, цигле, малтера, а од силних детонација на зградма су били изваљени прозори и врата, на улицу избачени намештај, кухињски апарати, роба из продавница и бутика, померени зидови кућа и станова, присећа се тадашњи председник општине Владимир Стојковић.

На срећу, погинулих није било.

Центар Ћуприје авијација НАТО је бомбардовала и 29. маја у ноћи између 03,10 и 03,40 сати са десет пројектила.

Укупно је ова општина, за 78 дана агресије, бомбардована 12 пута са 92 пројектила.

Уз центар града бомбардовано је Пољопривредно добро „Добричево” шест пута, мост на аутопуту Београд - Ниш преко Велике Мораве код Мијатовца два пута, као и Везирово брдо и Спомен подручје Иванковац.
 МОСТ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ
 ХАЛА СПОРТОВА
 ЦИВИЛНИ ОБЈЕКТИ
ЦИВИЛНИ ОБЈЕКТИ

Нема коментара:

Постави коментар