понедељак, 8. октобар 2012.

Упокојио се Светомир Пауновић


6. август 2012.      Извор: Србска акција , Ново видело
У недељу 2. септембра, у својој 89. години, упокојио се у Господу Светомир Р. Пауновић, познатији међу србским родољубима као чика Света.
Чика Света је рођен 8. јануара 1923. године у банатском селу Гају, где је завршио основну школу. Његов отац био је чувени прота Радислав Пауновић, својевремено старешина Збора у Вршцу, а мајка Босиљка рођена Бранковић, честита ћерка и унука србских православних свештеника. Гимназију је учио у Кикинди и Вршцу до априла 1941.
Као југословенски добровољац, 20. априла је заробљен и одведен у заробљеништво у Немачкој. Када је ослобођен при крају рата, одлази у Словенију где се придружује својим друговима из Збора и ступа у редове Србског добровољачког корпуса, са којима пролази кроз Палманову и Форли, да би се дуже задржао у логору Еболи.
Прошавши логоре у Западној Немачкој, јуна 1948. емигрира у Велику Британију. Почетком 1955. враћа се у Немачку, где на Вестфалише Вилхелмс универзитету студира славистику, историју источно-европских народа и етнографију.
Од 1956. године сарадник је чувеног зборашког емигрантског листа „Искра“, од 1958. члан редакције, а од 1980. до 1988. године главни уредник. Написао је неколико књига и мноштво чланака на разне теме, од политичко-полемичких и философских, преко историјских до књижевних.
Дела: Сећања сведока једног времена, Свети владика Николај српски и његови поштоваоци и обожаваоци, Опело над живима : сведочења преживелих Добровољаца, Свет између материјализма и идеализма, Како бити јак : порука омладини, Комунистичка Партија Југославије у рату и револуцији : истина о наводно ослободилачкој борби.

Нема коментара:

Постави коментар